Ensemble Pro Victoria

“one of Britain’s finest young vocal ensembles”
Richard Turbet in Early Music Review, 18 Sept 2021

Ensemble Pro Victoria heeft zijn eigen plek gevonden als een van de beste nieuwe Britse ensembles voor oude muziek (Richard Turbot in Early Music Review, 18 september 2021). Opgericht in 2015 aan de universiteit van Cambridge door Humphrey Thompson (bariton, editeur van oude muziek) en Toby Ward (artistiek leider), heeft het ensemble zich geworteld in de rijke traditie van historisch onderzoek gecombineerd met uitvoeringspraktijk op hoog niveau, in samenwerking met hun academische adviseur professor Magnus Williamson (Newcastle University).

Ensemble Pro Victoria won in 2020 de gedeelde eerste prijs in de London International Festival of Early Music Young Ensemble Competition, wat leidde tot razendsnelle erkenning en daarna tot een contract bij Delphian Records, het Schotse label dat eerder al Gramophone-onderscheidingen won. Hun eerste professionele album, Robert Fayrfax, Music for Tudor Kings and Queens, verscheen in 2021, precies vijfhonderd jaar na Fayrfax’ overlijden.

Het ensemble had in 2021 een enthousiast ontvangen debuut op BBC Radio 3 met een reconstructie van de Vespers zoals Fayrfax die in 1521 gehoord zou hebben, uitgezonden vanuit de kapel van Hampton Court en herhaald op de vijfhonderdste sterfdag van Fayrfax.

Recente concerten bevatten uitvoeringen van vocale muziek uit de Engelse barok bij het London International Early Music Festival, van Fayrfax en zijn Tudor tijdgenoten bij het Cambridge Early Music Festival en New College, Oxford, en van Buxtehudes Membra Jesu Nostri in St. John’s, Holland Park. Al eerder was het ensemble uitgebreid met instrumentalisten voor uitvoeringen van de Passio van Arvo Pärt en van Bachs Johannes Passion in St. Mary’s, Bourne Street, Belgravia, en Bachs Weinachtsoratorium met Monteverdi’s Vespers (1610) in de kapel van King’s College, Cambridge.

In 2021 stichtte Ensemble Pro Victoria in samenwerking met Anthony Gray en de kerk van St. Wilfrid, Harrogate, het ‘Harrogate Advent Festival’. Hopelijk wordt dit Advent Festival een toonaangevend koorfestival voor het noorden van Engeland, met als kern een programma voor jonge zangers en organisten uit Harrogate en omstreken. In 2022 vindt het Festival plaats op 24-27 november en het zal bestaan uit concerten, recitals, Advent-diensten en workshops voor zangers. Het tweede album dat Ensemble Pro Victoria uitbrengt op Delphian Records, Tudor Music Afterlives, volgt de sporen en de resten van grootse katholieke muziek na de Reformatie. Het zal verschijnen in oktober 2022.

www.ensembleprovictoria.com


Gotiek Verklankt presenteert Ensemble Pro Victoria in hun Belgische première. Het programma is Robert Fayrfax – Music for Tudor Kings and Queens, met 10 musici (leeftijd tussen 25 en 30), zingend rond een koorboek en begeleid met kistorgel/luit. Contacteer ons voor meer informatie.

Clemens Non Papa – Job tonso capite (Delphian, to be released 2022)
Thomas Tallis – I call and cry to thee, O Lord (Delphian, to be released 2022)
https://www.youtube.com/watch?v=oRuXZ4ED5Tg
Thoimas Tallis, O Sacrum Conviviu, live at St John the Baptist, Holland Park

Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan accepteer je de gebruiksvoorwaarden. Capilla Flamenca VZW verzamelt geen gegevens en bezorgt in geen geval informatie aan derden.  Meer info