Project

In 2014 overleed Dirk Snellings, bezieler van het ensemble Capilla Flamenca, op veel te jonge leeftijd. Als gedreven lesgever had Dirk steeds oog voor jonge mensen en stimuleerde hij hen om het polyfone muzikale erfgoed op hoog niveau en met een kritische, artistieke en historische blik uit te voeren. In die geest legde hij de basis voor het later naar hem genoemde Fonds Dirk Snellings, dat als doel heeft aankomende en beloftevolle jonge ensembles zakelijk en artistiek te ondersteunen bij het uitwerken van polyfone projecten.

2024 kent de tiende verjaardag van het overlijden van Dirk. Fonds Dirk Snellings werkt dan onder de noemer Gotiek Verklankt een eenmalige concertenreeks uit rond het polyfone erfgoed van late middeleeuwen en renaissance (1400-1600). Deze concertcyclus verbindt jonge musici en cultuurhuizen en laat frisse polyfonie weerklinken op plaatsen waar die tot nog toe zo goed als ongekend en ongehoord bleef.

Op basis van een doorgedreven speurtocht naar jonge talent stelt het Fonds een keur van nieuwe ensembles voor aan de muziekliefhebber. Het benaderde jonge musici die opvielen door een grote inzet op het vlak van ‘oude’ muziek. Het Fonds wil voor hen zowel artistiek als financieel betekenisvol zijn bij het uitwerken van een origineel polyfoon project van hoge kwaliteit.

De concertenreeks Gotiek Verklankt vindt plaats in het concertseizoen 2023 en 2024 in Vlaanderen en Brussel en biedt een podium aan nieuwe groepen en bestaande ensembles die door ‘kapiteins in het veld’ zorgvuldig gevormd en gecoacht worden. Deze groepen worden in de loop van 2022 gelinkt aan cultuurhuizen die intekenen op het project en bereid zijn de uitdaging aan te gaan om polyfonie op te nemen in hun programmatie.

Fonds Dirk Snellings staat met Gotiek Verklankt zowel de nieuwe generatie aankomende musici als cultuurhuizen bij in het ontwikkelen van een duurzame programmatie.


Het Fonds Dirk Snellings ondersteunt sinds 2016 ensembles in het uitwerken van programma’s en projecten. De focus lig hierbij op de duurzame ontwikkeling van ensembles van jonge mensen die interesse hebben in het polyfone erfgoed. Recent ondersteunde ensembles zijn Delle Donne Consort en Utopia Ensemble.

Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan accepteer je de gebruiksvoorwaarden. Capilla Flamenca VZW verzamelt geen gegevens en bezorgt in geen geval informatie aan derden.  Meer info