Fleet Street Revival

Fleet Street Revival is een jonge groep muzikanten die de klanken van het Elizabethaanse Engeland terug tot leven wil wekken. Het ensemble ontstond ter gelegenheid van het master recital van luitist Thomas Langlois. Tijdens zijn vijf jaar durende studie bij Wim Maeseele focuste hij in zijn laatste jaar namelijk op de Engelse luitmuziek van de 15e-16e eeuw. Daar botste hij al snel op een fascinerende combinatie van instrumenten met een al even intrigerende naam: het “broken consort”.

Verschillende  bronnen  wezen  op  het  bestaan  van  deze  kamermuziekbezetting.  Zo  werden  broken consorts afgebeeld op allerlei schilderijen; gebruikten onder andere Christopher Marlowe en William Shakespeare deze bezetting voor muzikale intermezzo’s tijdens hun bekende toneelstukken; en werd er een redelijk grote verzameling muziek achtergelaten in manuscripten en publicaties. Dit repertoire valt op te delen in twee categorieën: origineel gecomponeerde composities voor de broken consort-bezetting, en arrangementen uit bekende muziek van die tijd.

Het repertoire had een heel dichte connectie met de luit: één van de meest populaire instrumenten in Londen op dat moment. Zo componeerden of arrangeerden verschillende luitisten voor deze bezetting: Daniel Bacheler en Philip Rosseter, om er maar enkele te noemen. Hierdoor belandden ook verschillende luitcomposities  in  het  repertoire  voor  broken  consort.  Toch  schreven  ook  andere  componisten  de bezetting voor, zoals Thomas Morley en Richard Allison.

De naam “broken consort” bestond naast de vele “whole consorts” van toen. Het verschil bestaat uit de    samenstelling    van    het    ensemble.    Whole    consorts    bestaan    uit    groepen    van    dezelfde instrumentenfamilie.  Zo  kon  je  een  whole  consort  van  blokfluiten,  trompetten  of  strijkinstrumenten samenstellen.  Een  broken  consort  daarentegen  bestaat  uit  een  specifieke  mix  van  verschillende instrumentenfamilies. In het onderstaande schilderij werd deze duidelijk afgebeeld.

De bovenste drie instrumenten, van links naar rechts: een fluit, een luit en een cyster. De onderste drie instrumenten, van links naar rechts: een discant gamba, een bandora en een viola da gamba. Deze zes instrumenten vormden het broken consort.

“The Wedding Feast of Sir Henry Unton” (mural detail, ca.1596). London, National Portrait Gallery.

Ook Fleet Street Revival bestaat uit deze combinatie instrumenten: Thomas Langlois op luit, Ana Fernandez Anguita op fluit, Liam Gyselinck op cyster, Maria Elena Medina op discant gamba, Simon Bonte op bandora en Andrés Garcia Fraille op viola da gamba. Naast het uitvoeren van bestaande composities voor deze vergeten kamermuziekcombinatie, wil de groep het repertoire ook uitbreiden. Dit met nieuwe arrangementen van populaire muziek uit die cultureel rijke Engelse golden age.

De biografie van Thomas Langois vind je hier.


Programma:

Mathew Holmes Consort BooksTarlton’s Jig (live, juni 2022)
Walsingham Consort BooksThe Lady Frances Sidney’s Almain (live, juni 2022)

Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan accepteer je de gebruiksvoorwaarden. Capilla Flamenca VZW verzamelt geen gegevens en bezorgt in geen geval informatie aan derden.  Meer info