Biografie Thomas Langois

Thomas Langlois werd geboren op 12 juni 1999 in Gent. Zijn passie voor muziek werd al op een jonge leeftijd duidelijk toen hij aan de muziekacademie van Aalter startte met lessen gitaar en luit. Zijn eerste leerkrachten voor deze instrumenten waren Jona Kesteleyn (gitaar) en Bart Roose (luit). Later volgde hij ook verschillende masterclasses om zijn speeltechniek en muzikaliteit verder te ontwikkelen. Dit bij gitaristen zoals Johan Fostier, Gaëlle Solal, Manuel Barrueco, Yves Storms en Jan Depreter. Het resulteerde in verschillende prijzen op muziekwedstrijden.

Daarnaast werd Thomas ook getraind in traditionele flamencomuziek door Emre el Turco en Lisbeth Maes, waar hij al vroeg leerde om zangers en/of dansers te begeleiden. Hij beschouwt zijn ervaring in de flamencomuziek als een van de grootste bijdrages aan zijn huidige reputatie als solist en begeleider.

Thomas werd zowel voor gitaar als luit toegelaten in het Koninklijk Conservatorium van Gent. Zijn interesse in oude muziek overtuigde hem om zichzelf volledig aan de luit toe te wijden. Hierin werd hij begeleid door Wim Maeseele, maar ook voor luit volgde Thomas verschillende masterclasses bij artiesten zoals Jacob Heringmann en Dame Emma Kirkby, Paul Beier en Michael Chance, Philippe Malfeyt en Floris de Rycker. Momenteel studeert Thomas aan de prestigieuze Schola Cantorum te Basel.

Hij bespeelt de Renaissanceluit (7- en 10-korig), Barokluit en Theorbe en is een veelgevraagd solist en continuospeler. Thomas speelt bij verschillende professionele ensembles. Met “Les Goûts Authentiques” o.l.v. Jan Devlieger nam hij 2 CD’s op rond Henry Purcell. Op uitnodiging van Florian Heyerick speelde hij met “Ex Tempore” in de Bijloke een programma rond Christoph Graupner, dat later ook op CD werd opgenomen. Met zijn eigen duo “Coordonné” speelt hij samen met mezzosopraan Anna Nuytten verschillende concerten, en nam hij bij platenlabel Etcetera een eigen CD op. Thomas stond in 2018 ook mee aan de wieg van ensemble “Le Vecchie Musiche”, een groep met wie hij geregeld optreedt in programma’s rond ongekende mannelijke én vrouwelijke Italiaanse barokcomponisten. Hij maakt geregeld deel uit van het ensemble Musica Gloria.

Zijn solocarrière bracht hem al op verschillende locaties in binnen- en buitenland. In 2019 werd Thomas uitgenodigd om een recital te spelen voor de “English Lute Society”, en later dat jaar speelde hij op het Piazza del Campo in Siena. Hoewel zijn repertoire een grote spreidstand heeft, heeft hij een voorliefde voor de luitmuziek van John Dowland en tijdgenoten, en de theorbemuziek van Kapsberger, Piccinini en Castaldi.

Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan accepteer je de gebruiksvoorwaarden. Capilla Flamenca VZW verzamelt geen gegevens en bezorgt in geen geval informatie aan derden.  Meer info